SUMMER BREAK-UP 5 tips om met een relatiebreuk om te gaan

[SUMMER BREAK-UP] 5 tips om met een relatiebreuk om te gaan
unsplash
Of je nu zelf de knoop hebt doorgehakt of dat je partner (plotseling) de relatie heeft beëindigd: een relatiebreuk is nooit leuk. Als jullie al een tijdje samen waren en veel herinneringen delen, is het heel normaal dat je je verdrietig, teleurgesteld en/of boos voelt. Wij geven 4 tips die je kunnen helpen bij het omgaan met een relatiebreuk.

Geen contact

Vooral als je al een poosje met iemand samen was, kan het heel gek voelen om in één keer geen contact met de ander te hebben. Hij of zij was de persoon die je als eerste belde om belangrijk nieuws te delen of om even te klagen over futiliteiten op je werk. Vaak vormt een goede vriendschap de basis van een relatie en het is daarom ook helemaal niet vreemd dat je de ander mist. Daarbij maakt het nog niet eens zo heel veel uit wie de relatie uiteindelijk heeft beëindigd. Als de relatiebreuk definitief is, is het belangrijk om even afstand te nemen. Pas op dat moment kan het verwerkingsproces beginnen. Door nog contact te hebben met je ex, krijgt één van de twee misschien weer hoop en kunnen jullie alle twee niet vooruit. Als het na een tijdje toch goed voelt om nog eens te praten, dan kunnen jullie natuurlijk altijd nog eens afspreken. Luister vooral naar je eigen gevoel en neem eerst de tijd om alles rustig te laten bezinken.

Maak het jezelf niet te moeilijk

Het is heel verleidelijk om je ex te blijven volgen via social media, maar het gaat je helaas niet echt verder helpen. Als je ex bijvoorbeeld eerder toe is aan een nieuwe relatie dan jij, dan kan het best moeilijk zijn om dit te zien. Over een tijdje hebben jullie allebei de relatie een plekje gegeven en zijn jullie afzonderlijk van elkaar weer gelukkig. Voor nu: bespaar jezelf een heleboel ellende en negatieve gevoelens en kies ervoor om hem of haar te ontvolgen.

De reden waarom het niet werkte tussen jullie

Soms romantiseer je het verleden en denk je vooral terug aan de fijne tijd die jullie hebben gehad. Je stelt jezelf uiteindelijk de vraag: waarom hebben we überhaupt een punt gezet achter onze relatie? We hadden het toch eigenlijk heel erg goed samen? Ho, stop, wacht: vóórdat je de telefoon pakt om hem of haar te bellen, is het verstandig om nog eens goed na te denken over de reden van jullie break-up. Uiteindelijk kun je dit vaak kort samenvatten, bijvoorbeeld: de relatie tussen ons werkte niet, omdat mijn ex graag al snel een gezin wilde en ik eerst nog mijn werk ambities wilde realiseren.

Doe rustig aan en zoek afleiding

Je vraagt je misschien af: hoe lang gaat dit vervelende gevoel nog duren? Kom ik dan echt nooit meer over deze breuk heen? Ik zou me nu, zo’n twee maanden later, inmiddels toch wel beter moeten voelen? Wat als mijn ex tóch mijn droom- man/vrouw blijkt te zijn? Geen paniek. Er zijn geen richtlijnen voor hoe om te gaan met een break-up. De een voelt zich sneller beter dan de ander. Leg jezelf daarom zo weinig mogelijk druk op en ben in plaats daarvan lief voor jezelf. Liefdesverdriet is ontzettend pijnlijk, dus give yourself some credit. Je kunt het jezelf makkelijker maken door je hart te luchten bij vriendinnen en familie, maar zoek ook voldoende afleiding. Doe activiteiten die je een fijn gevoel geven, maar plan ook voldoende tijd voor jezelf in. Afleiding is goed, maar af en toe alleen zijn stimuleert het helingsproces.

Dankbaar zijn en richten op de toekomst

Het mooie van een relatie is dat je er altijd iets van leert. Zowel dingen over jezelf, als over de ander. Je ex bleek dus niet de ware jakob, maar je hebt wel heel veel van deze persoon gehouden. Na een tijdje zul je ook dankbaar zijn voor de relatie en de lessen die je hebt geleerd. Je hoeft echt nog niet direct opzoek te gaan naar een nieuwe partner, maar je kunt misschien wel al nadenken over hoe je zou willen dat je toekomstige relatie eruit zal zien. Wat verwacht je van een partner? Welke eigenschappen vind je echt belangrijk? Zijn er dingen die een regelrechte no-go zijn? Maak een lijstje en schrijf er zo nu en dan iets bij.

1 opmerking

Sank je wel, zo waar en zo pijnlijk. Ik kan na 15 jaar nog steeds niet ooensattnnom me geheel te geven. En vind ook niemand meer zo leuk om for ever te voelen

Marjo J. Brandwijk

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd