OUT OF THE BOX: 3 manieren om je creativiteit een boost te geven

[OUT OF THE BOX:] 3 manieren om je creativiteit een boost te geven
Belen Hostalet

Heb je het gevoel dat je vastloopt op je werk en vind je het lastig om nieuwe ideeën te bedenken? Misschien dat jouw creativiteit dan wel een boost kan gebruiken. Wij vertellen je 3 manieren waarop je dit kunt doen.

1. Geef niet op

Misschien heb je in het verleden vaker baanbrekende ideeën gehad en heb je het gevoel dat alle nieuwe dingen die je bedenkt, eerdere ideeën niet evenaren. Je belandt in een negatieve spiraal en zou de handdoek het liefst in de ring gooien. Zonde, want vaak kom je, als je niet opgeeft, nog tot hele mooie inzichten. Het kan helpen om iedere dag een uurtje langer te werken of juist iets eerder te beginnen. In dit uurtje geef je jezelf de tijd om te brainstormen. Als je altijd een creatief persoon bent geweest, zal dit niet ineens verdwenen zijn. Wel moet je deze eigenschap of vaardigheid activeren door te blijven oefenen. Leg tijdens dit uurtje je telefoon uit het zicht en kies voor een rustige ruimte, zonder collega’s en afleiding.

2. Inspirerende mensen

Vaak word je zelf creatiever, als je je omringt met mensen die jou inspireren. Ben je een beginnend schrijver en ken je iemand uit je omgeving die al meerdere boeken op zijn of haar naam heeft staan? Twijfel niet langer en vraag of hij of zij zin heeft om een keer samen koffie te drinken. Het kan ook zijn dat je ondersteboven bent van de schilderijen die een vriendin maakt. Spreek wat vaker met haar af en vraag eventueel hoe zij het creatieve proces ervaart. Op deze manier kan zij jou weer inspireren. 

3. Goede basis en dagdromen

Terugdenkend aan de periode waarin je creativiteit piekte, waren er toen dingen anders? Sliep je bijvoorbeeld beter of zat je beter in je vel. Dit lijken triviale dingen, maar vergis je niet. Als jij wekenlang slecht slaapt, zal dit zeker van invloed zijn op je creativiteit en flow. Zorg dat de basis goed is en pas dan heeft je brein ruimte voor creativiteit. Zit het wel goed met die basis, sta jezelf toe om vaker te dagdromen. Maak een wandeling (in de natuur) en laat je gedachten de vrije loop. Al heb je de hele tijd alleen maar aan je naderende zomervakantie gedacht, dan nog zul je achteraf merken dat je je beter kunt concentreren en focussen. 

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd