bye bye Hustle culture Zo vind je weer een gezonde balans tussen werk en privé

[bye bye Hustle culture] Zo vind je weer een gezonde balans tussen werk en privé
PEXELS

Zeg 'ns eerlijk: hoe vaak antwoord jij met 'druk' wanneer iemand je vraagt hoe het met je gaat? Yup, dachten we al. De afgelopen jaren is hustle culture sterk in populairiteit gestegen: een cultuur waarin werk op de eerste plek wordt gezet, vrije tijd een teken van luiheid is, waar je succes afhangt van het aantal uren dat je erin steekt en waar het idee heerst dat het cool is om te zeggen dat je het altijd druk hebt. Het is hustlen of falen.

Maar hoe gezond is het eigenlijk als je 24/7 aan het werk bent, je koste wat het kost die promotie of nieuwe klus wil binnen halen en je regelmatig een diner met vriendinnen skipt voor een deadline? Niet dus. Hoewel we allemaal ambitieus zijn en een keertje overwerken heus niet zo erg is, heeft ieder mens ontspanning nodig. Dat is geen luiheid, dat is noodzaak voor onze mentale én fysieke gezondheid. Een langere periode constante stress ervaren zorgt niet alleen voor een verhoogde kans op een burnout, depressie of anxiety, maar ook op slaapproblemen, hoofdpijn, hoge bloeddruk en hartproblemen.

Gelukkig zien we steeds meer tegenbewegingen (Google 'quiet quitting' en 'break culture' maar eens), want het is de hoogste tijd dat we non-stop werken niet langer normaliseren. Ongeacht van je functie en of je een eigen bedrijf runt of niet. Met deze tips doorbreek je jouw workaholic-patroon en vind je weer een gezonde balans tussen werk en privé. 

1. Geef een nieuwe definitie aan succes

Vraag jezelf eens af: wat betekent succes voor mij? En zijn dat dingen die ik zelf belangrijk vind of waar anderen mijn succes aan meten? Dat kunnen heel veel verschillende dingen zijn: van financiële onafhankelijkheid tot iedere avond tijd om te sporten. Bedenk jezelf hoe jouw ideale dag eruit ziet, hoe ver dit afwijkt van je huidige patroon en wat je moet veranderen om hier te komen.

2. Neem de verantwoording voor je eigen gezondheid

Jij bent de enige persoon die weet wanneer je jouw grenzen (fysiek of mentaal) overgaat vóór je ze overgaat. Het is dus ook je eigen verantwoording om deze grenzen te stellen, want niemand gaat dit voor je doen. Geef er aan toe wanneer je voelt dat je een pauze nodig hebt en neem de tijd om te sporten, slapen en ontspannen. Als jij geen prioriteit maakt van rust, dan zal je lichaam dat uiteindelijk zelf doen.

3. Bepaal je doelen

Maar dan wel realistisch. Dit doe je door een onder- en bovengrens te stellen. Wil je iets bereiken in een bepaalde tijd? Maak het dan concreet en bepaal hoeveel tijd je hier minimaal voor nodig hebt (de ondergrens) en hoelang je er maximaal voor wil uittrekken (bovengrens). Wanneer je ondergrens bijvoorbeeld 6 maanden is en de bovengrens 9 maanden, dan vorm je een realistisch beeld van jouw doel. Deel je doelen op in kleinere doelen op, zodat het makkelijker meetbaar is en te bereiken.

4. Vind een hobby

Klinkt voor de hand liggend (of juist niet - wie heeft er nu tijd voor een hobby?), maar heeft echt een positief effect op hersenen en lichaam. Zorg ervoor dat je elke week minimaal een paar uur besteed aan een hobby. Of het nu gaat om wandelen, pottenbakken of schilderen: kies iets waar jij blij van wordt en waar geen deadlines of beeldschermen bij betrokken zijn. Zo ontwikkel je andere delen van je hersenen, wat ook weer voor extra productiviteit in je werk kan zorgen.

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd