RISE AND SHINE: zo creëer je een fijne ochtendroutine die jou energie geeft

[RISE AND SHINE:] zo creëer je een fijne ochtendroutine die jou energie geeft
Saasha Burns (Instagram)

Heb jij ‘s ochtends een vaste routine of blijf je het liefst zo lang mogelijk in bed liggen? Wij vertellen je de voordelen van een ochtendroutine en op welke manier jij deze zelf kunt creëren.

Helemaal klaar voor een nieuwe dag

Je hebt het vast al vaker gehoord, maar een ochtendroutine is belangrijk voor een fijne en productieve dag. Als je ochtend rustig verloopt en je dingen doet die voor jou waardevol zijn en energie opleveren, zul je hier de rest van de dag profijt van hebben. Je krijgt het gevoel de touwtjes in handen te hebben en voelt je zelfverzekerder. Door langer in bed te blijven liggen en je te laten verleiden door de snooze-knop op je telefoon, zul je de rest van de dag achter de feiten aan blijven lopen en juist meer stress ervaren. Om dit te voorkomen zijn ochtendrituelen onmisbaar. Lijkt het je wel wat, maar heb je geen idee hoe of waar je moet beginnen? Déze 4 tips helpen je op weg.

1. Maak het persoonlijk

Wat voor de ene persoon werkt, hoeft niet voor de ander te werken. Welke activiteiten geven jou energie of zorgen voor een moment van rust? Het wordt een stuk makkelijker om ‘s ochtends je bed uit te stappen, wetende dat je de tijd hebt om dingen te doen die je een goed gevoel bezorgen. Misschien vind je het fijn om de dag actief te starten met een korte work-out of een rustige wandeling. Het kan ook zo zijn dat jij juist meer rust vindt door in de ochtend op je gemak de krant te lezen, terwijl je geniet van je eerste kopje koffie. Vul je ochtend dus met activiteiten die voor jou waardevol zijn. Neem de tijd om hiermee te experimenteren.

2. Voorbereiding en nachtrust

Eigenlijk begint een fijne ochtendroutine al met een goede nachtrust en de juiste voorbereiding. Leg bijvoorbeeld in de avond al (sport)kleding voor de volgende dag klaar en bereid eventueel al wat dingen voor je ontbijt voor. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk, zodat de verleiding om in bed te blijven liggen minimaal wordt. Doordat deze activiteiten steeds meer een routine worden en je de voordelen ervan ervaart, zul je steeds minder moeite hebben om ze uit te voeren.

3. Self-care

Door goed voor jezelf te zorgen, zul je je gelukkiger voelen. Er zijn verschillende vormen van self-care. Denk bijvoorbeeld aan lezen, het nemen van een warm bad of het creëren van een uitgebreide skincare-routine die past bij jouw huid. Terwijl je je huid een oppepper geeft, ontstaat er tegelijkertijd meer rust in je hoofd. Een moment van ontspanning waar je iedere ochtend weer naar zult uitkijken.

4. Schrijven en plannen

Begin je je dag vaak met een onrustig gevoel, waarbij overzicht ontbreekt en je geen idee hebt welke taken vandaag echt prioriteit hebben? Maak dan in de ochtend een lijstje met dingen die je vandaag allemaal moet doen. Start met taken die voor de meeste onrust zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een gesprek met een collega dat je al een tijdje wilt voeren of het opschonen van je inbox, die je inmiddels bijna niet meer durft te openen. In de ochtend heb je vaak de meeste energie, dus dit is het perfecte moment om al die vervelende en/of ingewikkelde taken af te ronden. Je ziet hier misschien tegenop, maar als je dit eenmaal hebt gedaan, zul je je meer ontspannen voelen en kun je je richten op dingen waar minder inspanning of concentratie voor nodig is.

1 opmerking

Wat liggen er mooie oorbellen op het tafeltje!🌺

Jose

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd