PMS: zó herken je het + fijne tips om klachten te verminderen

[PMS:] zó herken je het + fijne tips om klachten te verminderen
pexels
PMS, ook wel bekend als het premenstrueel syndroom, omvat verschillende mentale- en fysieke klachten die in de periode voorafgaand aan de menstruatie, opspelen. Wij vertellen je welke symptomen dit zijn en wat je er zelf aan kunt doen om deze te verminderen.

I'm not stressing, just PMS'ing

Voor veel vrouwen is de periode voorafgaand aan de menstruatie geen feestje. Je cyclus bestaat uit 4 verschillende fasen: de folliculaire fase, de eisprong, de luteale fase en tot slot de menstruatie. Vrouwen krijgen door de cyclus heen te maken met hormoonschommelingen. Tot het moment van je eisprong stijgt het oestrogeen-hormoon. In deze periode voel je je zelfverzekerd en aantrekkelijk. Na de eisprong daalt het oestrogeen-gehalte en neemt het progesteron-gehalte juist toe. Ongeveer een week voor je menstruatie daalt zowel het oestrogeen, als het progesteron hormoon sterk. De precieze oorzaak van PMS is nog niet aangetoond. Wel lijkt het zo te zijn dat vrouwen die last hebben van PMS klachten, gevoeliger zijn voor hormoonschommelingen.

Aangezien je hormonen in de week voor je menstruatie nogal fluctueren, kun je hierdoor last krijgen van premenstruele klachten. Deze klachten kunnen zowel mentaal en fysiek zijn.  Denk bijvoorbeeld aan klachten zoals: hoofdpijn, buikkrampen, rugpijn, vermoeidheid, depressieve gevoelens, angst-klachten, spierpijn, trek in specifiek voedsel en gevoelige borsten. De lijst is nog veel langer, dus als je vermoedt dat jouw hormonen bepaalde klachten veroorzaken is het verstandig je hierin te verdiepen.

Dít kun je zelf doen

Zoals we al zeiden, is de oorzaak van PMS nog wat onduidelijk, maar speelt gevoeligheid voor hormoonschommelingen waarschijnlijk een rol. Nu kun je natuurlijk niet opeens niet meer gevoelig zijn voor hormoonschommelingen. Wat je wél kan doen is je levensstijl enigszins aanpassen. Hierdoor zullen je hormonen minder hevig schommelen en zullen je PMS-klachten hoogstwaarschijnlijk afnemen. 

Wees lief voor jezelf in de periode voorafgaand aan je menstruatie. Probeer stress zoveel mogelijk te verminderen door te kijken of je in deze week minder (zakelijke) afspraken kunt plannen. Probeer ook te letten op je suiker-inname en drink wat minder kopjes koffie op een dag.  Je bloedsuikerspiegel blijft zo stabieler, waardoor je minder klachten ervaart. Eet ook voldoende vezels en ga naar buiten voor een wandeling. Probeer aan te voelen waar jouw lichaam behoefte aan heeft. Had je een run op de planning staan, maar snakt je lichaam eigenlijk naar wat rust? Ruil de hardlooptraining dan in voor een ontspannen yoga-sessie. Over het algemeen is het dus noodzakelijk om naar je lichaam te luisteren en stress zo veel mogelijk te vermijden. 

1 opmerking

Ik heb ook last van PMS. De ene keer is heftiger dan de andere keer. Tijdens mijn menstruatie ben ik soms ook nog eens ziek en vooral heel moe. Zoals nu. Daarom geniet ik extra van de tijd rondom deze periode. En mezelf lekker vertroetelen met de beautyproducten van Olcay ♡

Tamara

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd