HAPPY HORMONES: dít zijn ze en zo geef je ze een boost

[HAPPY HORMONES:] dít zijn ze en zo geef je ze een boost
Jigsaw
Heb je weleens iets gehoord over gelukshormonen? In totaal zijn er 4 verschillende soorten en je kunt deze op een natuurlijke manier een boost geven. Wij delen 4 tips waar je vandaag nog mee aan de slag kunt.

Gelukshormonen

In totaal bestaan er 4 verschillende soorten gelukshormonen: serotonine, oxytocine, dopamine en endorfines. Serotonine is een hormoon dat invloed heeft op onder andere je slaap, geheugen en gemoedstoestand. Voldoende serotonine zorgt er ook voor dat je sterk in je schoenen staat. Oxytocine, ook wel het “knuffelhormoon” genoemd, speelt een belangrijke rol bij sociale relaties. Dopamine zorgt ervoor dat zenuwcellen goed met elkaar kunnen communiceren en is van belang voor het reguleren van onder andere je stemming en aandacht. Last but not least, zijn er nog de endorfines. Deze hormonen onderdrukken pijn, waardoor er meer ruimte is voor dat fijne geluksgevoel. Het goede nieuws is dat je zelf op verschillende manieren deze gelukshormonen een boost kan geven. Wij bespreken 4 tips waardoor jij je (nog) beter voelt.

1. Knuffelen en fysiek contact

Door te knuffelen met iemand waar je je goed bij voelt en die je 100% vertrouwt, zal je brein meer oxytocine aanmaken. Het is dus belangrijk om te investeren in je sociale relaties, zodat deze sterker worden. Je kunt dit doen door simpelweg een vriendin op te bellen en te vertellen waarom je zo blij met haar bent of door je partner een lange knuffel te geven als hij of zij thuiskomt van werk.

2. Nieuwe doelen stellen

Het is belangrijk om te weten dat dopamine wordt aangemaakt tijdens momenten van plezier en/of beloning. Er zijn een aantal ongezonde manieren waardoor je dopamine-niveau stijgt. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van social media of het drinken van cafeïne. Gelukkig bestaan er ook gezonde manieren om je dopamine-niveau wat op te krikken. Bedenk bijvoorbeeld een nieuw doel waaraan je dagelijks wilt werken. Iedere dag 10.000 stappen zetten of elke avond iets in je journal schrijven om je gedachten te structureren. Als je dit doel dagelijks behaalt, zal je brein je belonen door de aanmaak van dopamine. Nieuwe ervaringen opdoen is een ook een manier om je dopamine-niveau te laten stijgen. Plan een uitdagende hike of ga die cursus volgen die je al een tijdje zo interessant lijkt.

3. Beweging

Endorfines zorgen ervoor dat je minder pijn ervaart. Je kunt dit hormoon een boost geven, door (meer) te bewegen. Sporten is natuurlijk ook een vorm van fysieke stress, maar dit moment is maar kort. Na deze stress-piek, zal je lichaam juist weer beter bestand zijn tegen stress van buitenaf. Soms is er wat motivatie nodig om jezelf naar de sportschool te slepen of een rondje te gaan hardlopen. Weet dat je je altijd beter zal voelen als je uiteindelijk toch bent gegaan. Een flinke lachbui met vriendinnen of jezelf trakteren op een stukje pure chocolade zal er ook al voor zorgen dat stresshormonen de kop in worden gedrukt, waardoor je je rustiger en gelukkig voelt.

4. Massages en ontspanning

Er zijn diverse manieren om de aanmaak van serotonine te stimuleren. Hierbij vormt voldoende ontspanning een belangrijk onderdeel. Denk bijvoorbeeld aan een fijne massage, een yoga-les en/of simpelweg luisteren naar rustgevende muziek. Daarnaast kan het ook helpen om iedere dag tijd vrij te maken om naar buiten te gaan en wat zonlicht op te vangen. Door deze activiteiten voel je je kalm en zelfverzekerd. Jij kunt de hele wereld aan.

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd