ME, MYSELF & I Zó zet je jezelf dagelijks op de eerste plaats (zonder schuldgevoel)

[ME, MYSELF & I] Zó zet je jezelf dagelijks op de eerste plaats (zonder schuldgevoel)
Create Genuine

Wanneer je het vliegtuig instapt wordt je verteld dat je in een noodsituatie eerst zelf je zuurstofmasker op moet zetten, voordat je anderen helpt. Zo is het in het echte leven ook. Voordat je écht goed voor anderen kunt zorgen, is het noodzakelijk dat je eerst zelf lekker in je vel zit.

Van jezelf een prioriteit maken: hoe doe je dat eigenlijk?

Laten we nog een keer benadrukken dat jezelf op de eerste plaats zetten niet gelijkstaat aan egoïstisch handelen. Het betekent ook niet dat je anderen die jou nodig hebben aan hun lot overlaat, geen verantwoordelijkheid neemt of je vrienden en/of familie niet steunt. 

Je kunt nog steeds die lieve, behulpzame vrouw zijn die je voorheen ook altijd was. Het gaat erom je jouw eigen prioriteiten helder hebt. Jezelf op de eerste plaats zetten, verbetert je mentale gezondheid, je relaties, je productiviteit, je werk-privé balans en je geluksgevoel. 

Pas als jouw innerlijke batterij geheel opgeladen is, kun je energie geven aan de mensen van wie je houdt. Om je energieniveau hoog te houden, zul je vaker voor jezelf moeten kiezen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld  ‘nee’ zegt als er op het werk iets van je wordt gevraagd waar je geen energie en/of tijd voor hebt. Misschien moet je ook wel ‘nee’ zeggen tegen een etentje met vriendinnen, omdat je weinig tijd voor jezelf hebt gehad. Stel je eigen grenzen en durf vaker ‘nee’ te zeggen.

Luister naar je lichaam

Het is belangrijk dat je goed luistert naar de signalen die je lichaam geeft. Maak een lijstje met activiteiten of mensen die jou energie geven. Ben jij iemand die oplaadt als je alleen bent en even niemand om je heen hebt? Dit is handige informatie, omdat je zo ook weet hoe je moet handelen in periodes dat jij minder lekker in je vel zit (even wat me-time inplannen dus). Weet je ook welke activiteiten jou ontspanning bieden? Zo niet, dan is dat helemaal niet erg. Zie het als een ontdekkingsreis. De ene persoon laadt op door te sporten, terwijl de andere persoon zich het liefst verliest in een boek, een massage inplant of nieuwe bak-recepten uitprobeert. Ben je graag alleen? Dan zou je, als je het aandurft, ook kunnen proberen om een dagje of een weekendje alleen eropuit te gaan. Mocht dit goed bevallen, dan kun je dit wellicht één keer per maand of per kwartaal doen. 

Lijkt het je wel wat, om jezelf op de eerste plaats te zetten? Dan zijn er nog een aantal factoren die aandacht verdienen. Luisteren naar je lichaam betekent namelijk ook: gezond eten, genoeg water drinken, voldoende bewegen en een goede nachtrust. Natuurlijk mag je jezelf af en toe trakteren op een taartje of een goed glas wijn. Als jij hier gelukkig van wordt, dan moet je dit absoluut blijven doen. Het gaat namelijk om jou. Weet alleen wel dat jezelf op de eerste plaats zetten, ook betekent dat je goed voor je lichaam zorgt en afspraken met jezelf maakt. Deze afspraken kom je ook na. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je minstens twee keer per week gaat sporten. Dit kan buiten, thuis of in de sportschool zijn. Door afspraken met jezelf ook na te komen (net zoals je bij anderen doet), neem je jezelf serieus en zet je jezelf op de eerste plaats. Dit creëert zelfvertrouwen. 

Transparantie: communiceer naar je omgeving

Als je eenmaal weet hoe jij als persoon in elkaar zit (en daar ben je niet altijd binnen een paar weken achter hoor), dan weet je wat je nodig hebt van jezelf, maar ook van je omgeving. Communiceer naar je omgeving wat je van hen verwacht. Zit je in een relatie en vind je het stiekem toch wel fijn om twee avonden in de week helemaal voor jezelf te hebben? Maak dit bespreekbaar en kijk hoe jullie dit samen kunnen inplannen.

Hetzelfde geldt voor je collega's, vriendinnen en familie. Vertel je collega’s bijvoorbeeld dat je in de avond niet meer bereikbaar bent voor werkgerelateerde telefoontjes en berichtjes. Licht ook je vriendinnen en familie in over je ideeën. Dat je soms wat meer tijd voor jezelf nodig hebt en deze tijd gebruikt om je batterij op te laden. Niet vanuit egoïsme, maar omdat je hierdoor juist een goede vriendin, dochter, zus, partner en collega kunt zijn. Er zullen vast mensen zijn die er moeite mee hebben als jij de keuze maakt om jezelf op nummer één te zetten. Dit zijn vaak ook de mensen die het wel prima vonden dat jij in het verleden altijd meteen in actie kwam als iemand je nodig had. Geen zorgen: de mensen die echt dicht bij jou staan, zullen het fijn en misschien zelfs inspirerend vinden dat jij deze stap durft te zetten. Jij kiest voor jezelf en dat voelt als ultieme vrijheid.

1 opmerking

Dit had ik nu even zó nodig in de zoektocht naar balans en innerlijke rust na een heel bewogen 1,5 jaar waarin ik alleen maar in de overlevingsmodus zat en de “gever” was! Dankjewel

Michelle

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd