HEALTHY BRAIN deze supplementen zijn goed voor je hersenen

[HEALTHY BRAIN] deze supplementen zijn goed voor je hersenen
Pinterest
Ons brein is het meest bijzondere en ingewikkelde orgaan in ons lichaam. Het zorgt namelijk voor alles wat we doen, zeggen, denken en voelen. Niet alleen is het enorm belangrijk om goed voor dit orgaan te zorgen door onder andere de juiste voeding, je kunt door het innemen van de juiste supplementen de gezondheid van je hersenen nog meer ondersteunen. Deze supplementen kunnen bijdragen aan een optimaal denkvermogen, iets wat we soms op een busy workday goed kunnen gebruiken. Ons brein draait in ons drukke leven vaak overuren, dus een helping hand kan zeker geen kwaad.

Omega-3 vetzuren

Vooral EPA en DHA zorgen voor de opbouw van celmembranen in de hersenen. Celmembranen what? Wie vroeger goed heeft opgelet bij biologie die weet misschien wat celmembranen zijn. Maar toch even een korte uitleg: het celmembraan speelt een belangrijke rol in verschillende processen binnen en tussen cellen. Zo bepaalt het onder andere wat er aan water de cel in- en uitgaat. Kortom: iets wat we gewoon hartstikke hard nodig hebben. Je kunt omega-3 vetzuren binnen krijgen door vette vis zoals zalm, makreel en forel te eten. Maar als je geen fan bent van vis, kan je het ook binnenkrijgen door visoliesupplementen in te nemen. Omega-3 is trouwens goed voor nog veel meer, zoals de bijdrage aan het behoud van een normaal vetgehalte in het bloed. 

Vitamine B

Vooral vitamine B6, B9 (foliumzuur) en B12 spelen een grote rol bij de productie van neurotransmitters. Deze zorgen voor een optimale communicatie tussen de hersencellen. Je kunt deze vitaminen binnenkrijgen door groene bladgroenten, eieren, noten en vlees te eten maar je kunt er ook voor kiezen om deze als supplement in te nemen als je er niet aan komt genoeg van deze etenswaren te eten.

Vitamine D

Vitamine D heeft invloed op een heleboel. Niet alleen krijg je er sterke botten van, vitamine D heeft ook invloed op de cognitieve functies. Deze vitamine reguleert de productie van serotonine, een neurotransmitter die te maken heeft met stemming en emotie. De beste manier om vitamine D in je op te nemen is om lekker in het zonnetje te zitten. Jammer genoeg is deze in Nederland niet het hele jaar aanwezig, dus is het zeker handig om buiten de zomer om een beetje extra vitamine D in je op te nemen door supplementen te slikken. 

Ginkgo Biloba

Ginkgo what? Leuk woord voor galgje, dit. Dit kruid is wat minder bekend dan de eerder genoemde vitaminen en is afkomstig uit de Ginkgoboom, ook wel de Japanse notenboom genoemd. De naam is alleen een beetje misleidend, want de boom komt niet uit Japan maar uit China en geeft geen noten maar zaden die dan ook nog eens veel lijken op vruchten. Dit brengt veel vragen met zich mee, we get it. Maar het gaat nu even niet om die boom, maar om het kruid ervan. Dit kruid staat er namelijk om bekend de bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren. Het kan niet alleen bijdragen aan verbeterde concentratie en geheugen, ook de algehele cognitieve functie wordt beter. 

Curcumine

Misschien zegt Curcumine je wel iets. Of misschien vind je het nogal aardig veel weg hebben van Kurkuma. Dat is niet zo gek, de stof Curcumine is namelijk afkomstig uit Kurkuma. Het kan je bijna niet ontgaan zijn dat Kurkuma enorm veel gezondheidsvoordelen met zich mee brengt. De stof Curcumine heeft namelijk krachtige ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen. Deze stof kan er voor zorgen dat ontstekingen minder worden en de groei van nieuwe neuronen bevorderd worden. Het is zeker een aanrader om deze stof binnen te krijgen. Er zijn genoeg capsules met Kurkuma verkrijgbaar maar je kunt het ook als kruid eten. Did someone say 'everyday is curryday'?

Creatine

Deze stof associeer je misschien meteen met sporten. Niet alleen is deze stof goed voor je spieren en zenuwen, ook kan het bijdragen aan het verbeteren van de cognitieve prestaties en het verhogen van de energieproductie in de hersenen. 


Vergeet niet dat voedingssupplementen geen betere optie zijn dan het binnenkrijgen van gezonde voeding. Ga dus niet zomaar aan de slag met supplementen, probeer het eerst op de ‘normale’ manier. Het is ook niet verkeerd om supplementen te nemen in overleg met een arts, zeker als je gezondheidsproblemen ervaart of zwanger bent. 

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd