Een opgeblazen gevoel is een veelvoorkomend en vaak awkward probleem dat we allemaal – helaas – wel eens hebben. Het kan je stemming aardig beïnvloeden doordat het je het gevoel geeft dat je buik zwaar en vol is, bleh. Laten we eens dieper ingaan op wat een opgeblazen gevoel precies is en wat de mogelijke oorzaken zijn. Daarnaast geven we natuurlijk ook tips & tricks die zouden kunnen helpen om het te verminderen. Thank us later!
BLOATED? Zo kom je van je opgeblazen gevoel af
Wat is een opgeblazen gevoel?
Een opgeblazen gevoel is een gevoel van volheid of druk in de buik. Soms wordt de buik ook zicht baar opgezwollen. De meeste mensen ervaren soms een lichte druk, maar het kan soms ook mega ongemakkelijk zijn met flinke druk. De een heeft er maar heel soms last van (lucky you), maar het kan ook zijn dat het regelmatig voorkomt.
Wat is de oorzaak?
Er zijn verschillende oorzaken van een opgeblazen gevoel, van voedingsgewoonten tot medische aandoeningen. Wat veel voorkomt zijn deze oorzaken:
Overmatig vormen van gas
Dit ontstaat vaak door het inslikken van lucht tijdens het eten of drinken, of door de afbraak van bepaald voedsel in de darmen.
Intoleranties
Intoleranties voor lactose (melksuiker) of gluten kunnen leiden tot gasvorming, diarree en jup, een opgeblazen gevoel. Het is dus niet gek om eens te kijken of je misschien door de jaren heen een intolerantie hebt opgebouwd voor een van deze voedingsmiddelen.
Te veel eten van bepaald voedsel
Voedingsmiddelen zoals bonen, koolsoorten, uien, en koolzuurhoudende dranken staan erom bekend gasvorming te veroorzaken. Misschien kun je dus eens experimenteren en deze voedingsmiddelen laten staan en kijken wat dat voor je opgeblazen gevoel doet.
Constipatie
Een vertraagde stoelgang kan ervoor zorgen dat gas zich ophoopt in de darmen, wat een opgeblazen gevoel veroorzaakt. Let er dus op dat je veel vezels eet en veel water drinkt om je stoelgang een beetje een zetje te geven.
Hormonale schommelingen
Veel vrouwen ervaren een opgeblazen gevoel in de dagen voorafgaand aan hun menstruatie, door hormonale veranderingen. Probeer eens te kijken wanneer je opgeblazen gevoel optreedt zodat je dit misschien kunt linken aan je menstruatie.
Stress
Stress en angst kunnen invloed hebben op de spijsvertering en bijdragen aan een opgeblazen gevoel. Het is dus niet zo gek als je stress ervaart dat je last krijgt van andere dingen zoals dus een opgeblazen gevoel.
Medische aandoeningen
Soms kan een opgeblazen gevoel een symptoom zijn van onderliggende aandoeningen zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS), coeliakie of een bacteriële infectie. Ga dus altijd naar de dokter als je denkt ergens anders last van te hebben dan de andere bovenstaande mogelijke oorzaken.
Tips & tricks om een opgeblazen gevoel te verminderen
Gelukkig zijn er veel manieren om een opgeblazen gevoel wat minder te maken of zelfs te voorkomen. Misschien kunnen we je hiermee een beetje op weg helpen:
1. Eet rustig en kauw je eten goed – Door langzaam te eten en je voedsel goed te kauwen, slik je minder lucht in en help je je spijsvertering op weg.
2. Let op voedsel wat gas kan vormen – Experimenteer met je dieet door voedingsmiddelen die gasvorming veroorzaken te beperken. Denk hierbij aan koolzuurhoudende dranken, bonen en bijvoorbeeld kool.
3. Drink voldoende water – Hydratatie draagt niet alleen bij aan een stralende en gezonde huid, ook helpt het de darmen beter te functioneren. Zo kun je constipatie verminderen of voorkomen.
4. Beweeg regelmatig – Lichaamsbeweging stimuleert de spijsvertering en kan een opgeblazen gevoel verminderen. Ga dus wat vaker een rondje te wandelen of loop eens wat vaker naar het koffiezetapparaat.
5. Probeer eens probiotica – Probiotica kunnen de balans van goede bacteriën in je darmen verbeteren en spijsverteringsproblemen verbeteren.
6. Let op de hoeveelheid van wat je eet– Grote maaltijden kunnen je spijsvertering belasten. Dus, hoe pijnlijk het ook is: probeer eens wat minder op te scheppen!
7. Vermijd kunstmatige zoetstoffen – Stoffen zoals sorbitol en xylitol kunnen bij sommige mensen gasvorming en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Kijk dus altijd even op het etiket van het product wat je in je winkelmandje stopt! Tip: deze stoffen zie je vaak in suikervrije producten.
8. Pak stress aan – Het ervaren van stress is natuurlijk voor niks en niemand goed, dus probeer dit eens aan te pakken. Ontspanningstechnieken zoals yoga, ademhalingsoefeningen of meditatie kunnen helpen om spijsverteringsklachten die gerelateerd zijn aan stress wat te verminderen. Je kunt hier ook meer lezen over hoe je stress kunt verminderen.
9. Hou je eten bij in de vorm van een dagboek - Dit klinkt misschien gek, maar door een voedseldagboek bij te houden, kun je patronen ontdekken tussen wat je eet en wanneer je last hebt van een opgeblazen gevoel. Zo kun je op een gegeven moment aan de slag gaan met bepaald eten overslaan en zo te experimenteren met wat je beter wel en niet kunt eten.
Wanneer moet je naar de dokter?
Hoewel een opgeblazen gevoel meestal onschuldig is, kan het wel eens voorkomen dat het nodig is om naar de huisarts te gaan. Het is natuurlijk nooit verkeerd om bij twijfel gewoon even te laten checken of alles in orde is. Doe dit als je:
• Vaak last hebt van een opgeblazen gevoel zonder te weten waarom
• Ernstige pijn, gewichtsverlies, of een andere stoelgang dan normaal hebt
• Bloed in je ontlasting ziet
Conclusie
Een opgeblazen gevoel kan vervelend zijn, maar in veel gevallen is het best easy te verlichten door je dieet en/of levensstijl aan te passen. Probeer bovenstaande tips eens uit om te ontdekken wat voor jou werkt. Blijf je last houden, dan is het belangrijk om een arts te raadplegen om mogelijke onderliggende oorzaken uit te sluiten. Sowieso is het niet nodig of de bedoeling dat je er mee rond blijft lopen natuurlijk.
Heb jij nog gouden tips tegen een opgeblazen gevoel? Deel ze in de reacties!