NEW YEAR, NEW ME eerste hulp bij goede voornemens

[NEW YEAR, NEW ME] eerste hulp bij goede voornemens
Pinterest

Het nieuwe jaar komt er aan en dat betekent voor velen onder ons een frisse, nieuwe start. Daar horen goede voornemens bij: een populaire manier om te reflecteren op het afgelopen jaar en doelen op te stellen en plannen te maken voor het nieuwe jaar (en de jaren daarna). Maar hoe stel je doelen voor jezelf op die haalbaar zijn? En hoe hou je ze vol? Er is namelijk niks rottiger dan jezelf teleurstellen door een goede voornemen niet te hebben doorgezet. Wij helpen je een beetje op weg.

Stap 1: maak je doelen specifiek

Veel mensen stellen goede voornemens voor zichzelf op maar maken ze erg vaag en breed. Denk hierbij aan ‘ik wil minder stress ervaren’ of ‘ik wil iets nieuws uitproberen’ – no-go! Hoe concreter je jouw doel maakt, hoe beter je weet wat je er voor moet doen en hoe makkelijker het voor jezelf wordt. Dus, in het geval van stress bijvoorbeeld, zou je het jouw doel kunnen maken dat je er achter gaat komen wat jou stress geeft en wat je hier aan kunt doen om hier vaarwel tegen te zeggen. Is jouw goede voornemen dat je fitter wilt worden (misschien wel het meest populaire goede voornemen van elk jaar)? Dan kun je beter afspraken met jezelf maken op welke manier je fitter wilt worden. Dus bijvoorbeeld: ‘ik ga elke dag 10.000 stappen maken’.

Stap 2: maak een plan

Zolang je geen plan maakt wat hoort bij je doel, dan zal deze sneller vervagen uit je ‘to-do’ lijstje die je in 2024 hebt opgesteld voor het nieuwe jaar. Zorg er dus voor dat je een plan maakt om jezelf te motiveren. Wil je elke dag 10.000 stappen maken? Dat is moeilijker dan je denkt! Motiveer jezelf dus door een paar goede schoenen te kopen of koop een horloge met een stappenteller. Zo motiveer je jezelf al flink. Blok daarnaast tijdstippen in je agenda wanneer je gaat werken aan je doel. Trust us, als je je de eerste twee weken al aan deze planning houdt, wordt het steeds makkelijker!

Stap 3: vind een buddy

Met jou zijn er vast anderen om je heen die aan hetzelfde doel willen werken als jij. En zo niet, kun je iemand anders natuurlijk altijd motiveren om met je mee te doen. Uiteindelijk zal je elkaar helpen en motiveren om je doel te bereiken.

Stap 4: koppel je nieuwe gewoontes aan bestaande gewoontes

Om een doel te behalen is het een goed idee om van dit doel nieuwe gewoontes te maken zodat het niet meer een ‘moetje’ wordt, maar iets is waar je aan gewend bent en hoort bij de orde van de dag. Koppel je nieuwe gewoonte aan een bestaande gewoonte. Bijvoorbeeld: 'na het eten van mijn lunch in mijn pauze ga ik een blokje om'.

Stap 5: deel je voornemens met anderen

Door je voornemens aan anderen te vertellen, wordt het lastiger om het niet vol te houden. Zo stel je namelijk niet alleen jezelf teleur, maar ook anderen. Extra stokje achter de deur!

Stap 6: beloon jezelf

Door jezelf af en toe te belonen en een kleine voortgang te vieren met jezelf, motiveer je jezelf alleen maar meer om het vol te blijven houden. Het beste is om jezelf te belonen met iets wat past bij je doel. Wil je elke dag 10.000 stappen zetten? Dan is het bijvoorbeeld een beloning om een goede koptelefoon te kopen zodat je tijdens je stappen kunt luisteren naar je
favo podcast. Of wat dacht je van een waterfles (zoals onze OGB Waterbottle), zodat je onderweg gehydrateerd blijft? Echt waar, er zijn genoeg leuke dingen waarmee je jezelf kan en mag belonen!

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd