CYCLE TALK wat je moet (w)eten tijdens de delen van je cyclus

[CYCLE TALK] wat je moet (w)eten tijdens de delen van je cyclus
Pinterest
Sommigen denken dat onze menstruatie maar een keer per maand is en we alleen die week wat anders moeten handelen. Het gedeelte over de menstruatie is waar, maar onze gehele cyclus is onderverdeeld in meerdere fasen. En deze verschillende fasen van de cyclus beïnvloeden meer dan je denkt. Onder andere je energieniveau, je stemming en ook je eetlust kunnen elke fase anders zijn. Daarom is het niet iets geks om je voeding af te stemmen op die verschillende fasen, want zo kan je jouw lichaam een handje helpen en eventuele klachten verminderen. Wat je wanneer moet eten? Read and learn.

Menstruatie

We hoeven niet uit te leggen wanneer deze fase plaatsvindt, toch? Dit is waar het uiteindelijk allemaal om draait, die hele cyclus lang. Tijdens deze fase moet je wel een beetje extra lief voor jezelf en je lichaam zijn (en anderen om je heen ook!). De cruciale voedingsstoffen tijdens deze fase zijn B12 (yoghurt, kalkoen, kip, ei), vitamine C (paprika, aubergine, mango, sinaasappel, aardbeien, broccoli), omega 3 (vis) en zink.

Andere tips voor tijdens deze fase:
- Neem voldoende rust
- Probeer niet te veel te plannen en al helemaal geen stressvolle activiteiten te plannen
- Drink veel water

Folliculaire fase

Deze fase begint na de menstruatie. Op dit moment worden er twee hormonen vrijgegeven: follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïneserend hormoon (LH). deze stimuleren de groei van eicellen in onze eierstokken. Beide hormonen kunnen ook de productie van meer oestrogeen activeren, wat kan zorgen voor een extra energieboost. De eetlust kan afnemen, maar dat betekent niet dat we ons niet moeten bezighouden met eten. We moeten er juist voor zorgen dat we ons lichaam een handje helpen door voeding te eten met fyto-oestrogeenrijke voedingsmiddelen. Denk hierbij aan lijnzaad en pompoen. Ook vezels en antioxidanten zijn belangrijk, zoals granaatappel en bosbessen. Ook groenten zoals bloemkool, broccoli en boerenkool zullen in deze fase zorgen voor wat ondersteuning. Last but not least: kombicha! Gefermenteerde producten zullen je tijdens deze fase ook zeker een handje helpen.

Andere tips voor tijdens deze fase:
- Ga voor lichte voeding
- Je bent energieker: dus geniet daar van!

Ovulatie

De ovulatie duurt maar zo' drie tot vier dagen. De eicellen zijn geproduceerd en wachten als het ware om bevrucht te worden. Hello flirty you! In deze fase voel je je wat zelfverzekerder, vrolijker en stralender. Soms komen er in deze fase wel al klachten om de hoek kijken, zoals ovulatiepijn. Dit lijkt een beetje op menstruatiekramp. Dit kan er voor zorgen dat je weer wat minder vrolijk door de dag komt. Tijdens deze fase zijn ook vezels en groenten zoals broccoli erg belangrijk. Ook de inname van zink en magnesium is belangrijk, dit kun je halen uit bladgroenten, bonen, noten en schelpdieren. Een dozijn oesters graag!

Andere tips voor tijdens deze fase:
- Doe 's ochtends een mini workout om pijn te verlichten
- Neem 's avonds veel rust

De luteale fase

Deze fase duurt het langs (10 tot 14 dagen) en dit is het moment dat PMS-symptomen beginnen te komen. Vermoeidheid, angstig, puistjes en een opgeblazen gevoel: allemaal symptomen die horen bij deze fase. De baarmoeder gaat zich voorbereiden op een eventuele zwangerschap doordat de bekleding van de baarmoeder wat dikker wordt. Wanneer deze zwangerschap niet gebeurt, gaat de baarmoeder de dikkere bekleding loslaten, dit gaat vaak gepaard met krampen. Om symptomen een beetje te verminderen, is het aan te raden om veel water te drinken. Ook is het niet erg om toe te geven aan wat meer koolhydraten. Deze zullen de bekende cravings wat verminderen en juist energie geven. Ook van groot belang zijn vitamine D, B6 en omega's.

1 opmerking

Interessant. Al let ik al veel op voeding ivm gewicht
Veel nieuwe info. Thanks

Petra

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd