lentekriebels: 4 tips om je gezondheid een extra boost te geven

[lentekriebels:] 4 tips om je gezondheid een extra boost te geven
Pinterest
Op 20 maart gaat de lente officieel van start. Om dit nieuwe seizoen fris en fruitig te beginnen, geven wij je 4 handige tips om je mentale- en fysieke gezondheid een welverdiende boost te geven.

Beweging

Je weet vast wel dat beweging goed is voor zowel je mentale, als je fysieke gezondheid. Te lang stilstilzitten is voor niemand goed, dus probeer korte momenten van beweging in te plannen. Kies er bijvoorbeeld voor om, in plaats van met de auto, met de fiets of lopend naar je werk te gaan. Werk je op een vaste plek? Kijk of je tijdens je pauzes een korte wandeling kunt maken met collega’s. Niet alleen goed voor je doorbloeding en je dag- en nachtritme, maar je verbetert zo ook de band met collega's.

Misschien vang je zo ook nog wat zonnestralen op, waardoor je lichaam vitamine D aanmaakt. Door de aanmaak van vitamine D wordt het serotoninegehalte in je hersenen verhoogd, waardoor je humeur verbetert. Wist je trouwens ook dat als je overdag meer beweegt, je ook meer motivatie hebt om na je werk nog te gaan sporten? Door veel stilzitten wordt je slomer en raak je eerder vermoeid. Het wordt dan lastiger om jezelf te motiveren om nog te gaan sporten. Blijf dus vooral in beweging.

Sta iets eerder op

In de winter heb je vaak net een iets ander ritme dan in de lente en/of zomer. Je gaat in de avond later naar bed en slaapt 's ochtends wellicht iets langer uit. De ochtenden zijn donker en koud en de verleiding van je warme, comfortabele bed is vaak niet te weerstaan. Logisch, maar nu de lente nadert is het tijd voor verandering. Probeer daarom je wekker een half uurtje of zelfs een uurtje eerder te zetten en duik ‘s avonds ook eerder je bed in. Het zal vanaf nu ‘s ochtends steeds iets vroeger licht zijn, waardoor je makkelijker je bed uitstapt. Door een uurtje eerder op te staan, creëer je meer tijd voor jezelf. Maak een uitgebreid ontbijt, lees een boek, ga naar buiten voor een korte wandeling of doe een work-out. Dit extra uurtje in de ochtend zorgt voor meer rust in je hoofd en een energieker lichaam. Je lichaam is nu al helemaal klaar voor het ritme van de lente.

Ga de natuur in

We hebben al eens eerder geschreven over de positieve effecten van een natuurlijke omgeving op je gemoedstoestand, energieniveau en creativiteit. Door te gaan wandelen in de natuur, kom je niet alleen mentaal tot rust, maar zul je je ook fysiek sterker en energieker voelen. Je werkt aan je conditie en tegelijkertijd vang je misschien ook weer wat zonnestralen op. Zoals hier boven al genoemd is de zon goed voor de vitamine D-aanmaak. Naast je humeur verbeteren werkt deze vitamine goed voor je spieren, verbetert het je immuunsysteem en bevordert het de opname van calcium en fosfor.

Water en gezonde voeding

Geen paniek: je hoeft echt niet in één keer je hele voedingsschema om te gooien. Doordat je lichaam voor 50-65% uit water bestaat, is voldoende water drinken altijd belangrijk. Vind je dit lastig? Probeer dan een waterfles van 1 of 2 liter de hele dag bij je te dragen, waardoor je eraan wordt herinnerd voldoende te drinken. Het voordeel van een nieuw seizoen, is dat je nu kunt proeven van nieuwe, verse seizoensgebonden producten.  Denk bijvoorbeeld aan asperges, radijsjes, citrusvruchten en aardbeien. Door het eten van seizoensgebonden producten, verhoog je je weerstand en ben je tegelijkertijd ook nog eens duurzaam bezig.

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd