SKIN FILES pigmentvlekken

[SKIN FILES] pigmentvlekken
Olcay Gulsen Beauty
Pigmentvlekken, ook wel bekend als hyperpigmentatie, komt - helaas - voor bij velen. Je kunt de vlekken krijgen op je hele lichaam, maar het meest vervelende is natuurlijk als ze zich op je gezicht vormen. Maar, wat zijn pigmentvlekken precies en hoe vormen deze zich? En, niet geheel onbelangrijk, hoe voorkom je of behandel je ze? In deze blog duiken we er diep in en geven we je antwoord op al je vragen.

Hoe herken je pigmentvlekken?

Je kunt pigmentvlekken herkennen aan donkere plekjes op de huid. Ze kunnen variëren qua grootte en kleur. Vaak zijn ze licht bruin, maar ze kunnen ook zwart zijn. Pigmentvlekken komen vooral voor op plekken die veel aan de zon zijn blootgesteld. Ze komen dus vaak voor op het gezicht, de handen, de armen en de borst.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Pigmentvlekken vormen zich op de huid doordat er te veel melanine wordt geproduceerd. Melanine is het pigment wat onze huid en ons haar kleur geeft. Er spelen verschillende factoren mee die de productie van melanine als het ware in de war schoppen.

Blootstelling aan de zon
Als de huid veel wordt blootgesteld aan de zon, kan deze beschadigd worden. Omdat de huid als het ware zich probeert te beschermen tegen deze schade, wordt er te veel melanine aangemaakt en vormen de pigmentvlekken zich.

Hormonen
Ook hormonen kunnen een rol spelen in het krijgen van pigmentvlekken. Pigmentvlekken vormen zich vaak tijdens of na de zwangerschap, maar ook het gebruik van anticonceptie en andere hormonale veranderingen kunnen te veel melanine aanmaken waardoor pigmentvlekken ontstaan.

Beschadiging
Een beschadigde huid door een wond, acne of zelfs een laserbehandeling om te ontharen, kan zorgen voor hyperpigmentatie.

Huidveroudering
Een jaartje ouder worden zien we aan rimpels en fijne lijntjes, maar ook pigmentvlekken horen hierbij. De huid wordt nou eenmaal minder sterk en kan minder aan.

Wat kun je doen tegen pigmentvlekken?

Er zijn verschillende behandelingen die pigmentvlekken kunnen voorkomen, zichtbaar kunnen verminderen of zelfs verwijderen. Als je twijfelt of een behandeling iets voor jou is, ga dan altijd naar de huisarts voor een doorverwijzing naar een dermatoloog voor het beste advies.

First things first: SPF
Voorkomen is beter dan genezen, dus mocht je nog geen last hebben van hyperpigmentatie (lucky you) weet dan dat dit sneller zal optreden dan je denkt zolang je geen SPF gebruikt. Dagelijks gebruik van SPF zal er echt voor zorgen dat hyperpigmentatie zich minder snel voordoet. Mocht je wel al last hebben van pigmentvlekken: het gebruik van SPF zal ervoor zorgen dat het niet erger wordt. Smeer dus echt elke dag, ook als de zon niet schijnt, SPF30 op je gezicht maar ook op je hals, borst en handen.

De juiste huidverzorging gebruiken
Veel huidverzorgingsproducten bevatten ingrediënten die hyperpigmentatie tegengaan. Het is dus zeker aan te raden om je hier in te verdiepen. Wij vertellen je later meer over de ingrediënten die je zullen helpen en in welke producten je deze kunt vinden.

Een chemische peeling
Als huidverzorging niet helpt, zou een peeling met zuren zoals glycolzuur, salicylzuur en trichloorazijnzuur misschien wel het juiste werk kunnen doen. Een peeling met deze ingrediënten kan ervoor zorgen dat de bovenste laag van de huid geëxfolieerd wordt waardoor pigmentvlekken vervaagd worden.

Laserbehandelingen
Tegenwoordig zijn er enorm veel laserbehandeling voor verschillende huidproblemen, zo ook voor hyperpigmentatie. Dankzij de lasertherapie worden pigmentvlekken gericht verwijderd zonder dat de huid eromheen beschadigd wordt.

Olcay gulsen beauty SPF30 drops

€ 19,95

shop nu

Op welke ingrediënten moet je letten?

In veel huidverzorgingsproducten zitten ingrediënten die erom bekend staan hyperpigmentatie aan te pakken. Wij zetten deze voor je op een rij:

Vitamine C
Dit superster ingrediënt is een sterke antioxidant die verschillende huidproblemen aanpakt. Het gaat niet alleen hyperpigmentatie en donkere vlekjes tegen, het verstevigt ook de huid, vermindert de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels én beschermt ook nog eens tegen vrije radicalen.

Niacinamide
Niacinamide, ook wel bekend als vitamine B3, staat erom bekend hyperpigmentatie aan te kunnen pakken als een pro. Het ingrediënt houdt namelijk het transport van melanine naar je huidcellen tegen.

Vitamine A
Dit ingrediënt doet er alles aan om jouw huid jong en stevig te houden. Als je dit consistent gebruikt, zullen fijne lijntjes, rimpels en pigmentvlekken minder zichtbaar worden.

Glycolzuur
Deze stof is een exfoliant die er voor zorgt dat dode huidcellen geëlimineerd worden. Ook zullen pigmentvlekken hierdoor minder zichtbaar worden.

Welke producten worden aangeraden?

olcay gulsen beauty hyperpigmentation stick

€ 17,95

shop nu

olcay gulsen beauty miracle vitamin c glow serum

€ 27,95

shop nu

olcay gulsen beauty miracle 24h day cream

€ 31,95

shop nu

olcay gulsen beauty retinoid renewal face oil

€ 27,95

shop nu

olcay gulsen beauty glow exfoliant tonic

€ 19,95

shop nu