DILEMMA: Vrijheid van stijl, ook als je wat ouder bent?

[DILEMMA:] Vrijheid van stijl, ook als je wat ouder bent?
And Just Like That

Als je op een gegeven moment qua leeftijd niet meer in de jongere leeftijdscategorie valt - hoewel je je nog steeds een dertiger voelt, maar dat terzijde - moet je dan je stijl aanpassen naar je leeftijd? Ik vind dit best een vraagstuk, vooral omdat ik regelmatig geconfronteerd word met mensen die zeggen dat iets wat betreft mijn leeftijd echt niet meer kan.

Bijvoorbeeld een aantal jaar geleden. Ik had zin in een nieuw kapsel en besloot mijn haar te permanenten. Ik wilde graag een keer weelderige krullen en gewapend met een Pinterestfoto stapte ik vol goede moed de kapperszaak binnen. Een paar uur later verliet ik de kapper weer met haar dat in de krul zat, niet precies zoals op de foto, maar ik was tevreden. Tot de volgende ochtend. 

Opgetogen stapte ik mijn bed uit, want ik wist zeker dat de nacht mijn kapsel goed had gedaan. Alleen, toen ik in de spiegel keek, zag ik even mijn leven aan me voorbijflitsen. Mijn haar was veranderd in één grote bos stro en dat was nog mild uitgedrukt. Na een lange huilbui ging ik terug naar de kapper en tja, er was inderdaad iets misgegaan. Om een lang verhaal kort te maken, mijn haar moest eraf. Mijn lange haar, waar ik jaren voor gespaard had, werd gekortwiekt tot een kort pittig kapsel. Nu kan een kort koppie best prachtig zijn, maar bij mijn gezicht past het niet. Toch was een van de eerste dingen die ik hoorde toen ik me vertoonde met mijn nieuwe coupe: ‘Kapper geweest? Veel beter zo. Op jouw leeftijd kun je echt geen lang haar meer hebben.’ Huh? Wat? Hoezo niet?

En dat was niet de enige keer. Een vriendin kwam ooit eens bij me op bezoek in Parijs en ik had een schattig shirtje aan. Ietwat kort, dat moet ik toegeven, maar er was bij lange na geen blote buik of navel te zien. Ook hier kreeg ik een opmerking over. ‘Eigenlijk kan zo’n shirtje niet meer op onze leeftijd.’

En sinds deze opmerkingen, ben ik in de war. Wat mag nu wel en wat niet? En valt er eigenlijk wel iets te verbieden qua stijl als je een bepaalde leeftijd hebt bereikt? Ik heb me in ieder geval door deze uitspraken laten beïnvloeden. Tegenwoordig laat ik shirtjes zonder mouwen liggen, zorg ik dat een broek losjes om mijn lichaam zit en mijn schattige, tot net boven de knie zomerjurkjes, hangen ongedragen in de kast.

Tot het moment ik in een voor mijn leeftijd bedoelde outfit voor de spiegel sta en denk: wie is die vrouw? Dan ben ik opeens klaar met al die ‘goede’ raad. Ik haal mijn flared jeans uit de kast, trek mijn favoriete shirt aan waarop met grote letters excusez-moi te lezen is, en stap met opgeheven hoofd de deur uit, denkend aan de beroemde uitspraak van Iris Apfel: ‘To me, the worst fashion faux pas is to look in the mirror, and not see yourself.’

En zo is het maar net!

Mirjam Mieserius is auteur, blogger en parttime Parisienne. Ze is groot fan van Parijs en brengt deze stad op wonderlijke manier tot leven in haar feelgoodserie Bestemming Parijs.

2 opmerkingen

Heerlijk, ik ben 70 en ja voel me 30 maar denk ook altijd aan het comentaar. Ik houd van mode al van jongs af aan en koop wat ik leuk vind. Maar heb rimpels op mijn armen dus voel ik mij zonder mouwen oik niet meer happy. Maar alles wat bedekt en leuk is en wat ik leuk vind koop ik toch. Er zijn ook hippe dingen die geen bloot laten zien. Je moet dragen waar jeje lekker in voelt en niet omdat een ander dat zegt! Heb dat zelfs als jonge vrouw al vaak moeten horen, dit kan niet . Zelfs een Trinny Woodal ging een aantal jaren geleden beweren dat je boven de 40 niet met blote armen mag lopen! Tot ze zelf de leeftijd hebben en ontdekken dat alkes mag en kan als jij je er prettig in voelt. Doe wat je wil trek je niets aan van een ander!

Inge Blom

Ja Olcay dit kan inderdaad een dilemma zijn
Ik ben 70 heb maat 36/38 voel me 50
Ik kleed me zo veel mogelijk naar de mode van nu maar toch is het moeilijk
Ben ook nog klein ook dus niet alles kan ik dragen
Broeken zijn altijd te lang trouwens alles is altijd te lang 😡
Maat 35 schoen dat schiet ook niet op.
Als ik iets koop dan is het altijd kan dit nog op mijn leeftijd maar houd zo van mode
Gelukkig is mijn oudste kleindochter die ook erg mode bewust is en een opleiding volgt wat mode betreft ,meestal erg enthousiast als zij zegt O oma wat ziet uw er leuk uit ben ik weer blij.
Maar hoe ouder je word hoe moeilijker het word.
Ik die mijn eigen ding en wat andere er van vinden maakt me niet uit
De enige waar ik het aan vraag is mijn man en die geeft eerlijk zijn mening dat telt
En die van mijn kleindochters natuurlijk ja twee 😉

Rita Van Laar

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd