OLCAY: Het EK is niet voor iedereen even leuk

[OLCAY:] Het EK is niet voor iedereen even leuk
[OLCAY:] Het EK is niet voor iedereen even leuk
Een heel plein vol met fans van Oranje die van links naar rechts dansen en met volle teugen genieten van het Nederlands Elftal op het EK van 2024: dat ziet er plezierig uit. Jammer genoeg is het EK niet voor iedereen zo plezierig. En dat heeft niets te maken met een teleurstellende uitslag, maar veel erger.

Zo lang Oranje wint, blijven de fans vrolijk door hossen. De keerzijde van zo'n voetbaltoernooi, wat er is voor het vermaken van het volk, is dat grote voetbaltoernooien zoals dit direct gelinkt zijn aan huiselijk geweld. Dit is gebleken uit jarenlang onderzoek en betekent dat vrouwen in Nederland onveilig zijn, mocht Oranje verliezen.

Een advocatenbureau uit Engeland zag namelijk tussen 30 juni en 30 juli 2021 (de periode van de laatste EK-finale) een verbazingwekkende stijging van maar liefst 80% van Google searches met het onderwerp huiselijk geweld. Je kunt het overmatige drank- en drugsgebruik in combinatie met een teleurstellende uitslag dus zeker linken aan agressief gedrag tegenover partners. Een beetje een schokkende bijwerking van al dat gefeest in het oranje, vind je niet?

Naar aanleiding van deze kennis hebben ze in Engeland speciale patrouillerende agenten ingezet die getraind zijn om slachtoffers van huiselijk geweld te kunnen ondersteunen. Dit doen ze echt niet voor niks. Het is gek dat we er in Nederland geen woord over reppen terwijl we ons al jaren bewust zijn van het feit dat meer dan 1 miljoen vrouwen van 16 jaar of ouder te maken hebben gehad met huiselijk geweld. En nog gekker omdat er in Nederland eens in de acht dagen een vrouw wordt vermoord door haar (ex)partner. Dit is een explosief aantal dat zelfs hoger ligt dan in andere landen in Europa. Aan de hand van deze schokkende statistieken zouden we toch moeten weten dat we proactief moeten handelen? Aangezien we in Nederland allemaal verantwoordelijkheid voor elkaar dragen hoop ik dat we bij falend overheidsbeleid zelf een extra oogje in het zeil houden. Let alsjeblieft op jezelf en op elkaar.

Dit is misschien een gekke tekst voor een voetbaltoernooi wat een en al vermaak zou moeten zijn, maar de cijfers liegen er niet om.

X Olcay

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd