INTERMITTENT FASTING explained
Wat houdt intermittent fasting in?
Intermittent fasting is een eetpatroon waarbij je afwisselt tussen periodes van eten en periodes van vasten. Het gaat bij dit eetpatroon niet zo zeer om wat je eet, maar wanneer je eet. Er zijn hier verschillende vormen van:
De 16/8 methode
Een populaire vorm is het zogenoemde 16/8 schema. Dit houdt in dat je maar 8 uur per dag eet, de andere 16 uur van de dag eet je dus niks. Wel mag er gewoon gedronken worden, het beste is dan dat dit alleen water, koffie of thee is en dus geen dranken die calorieën bevatten (dus die wijntjes moet je helaas laten staan). De tijden die je kiest om te eten, kan je zelf bepalen: als je maar in die andere 16 uur niet eet. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om tussen 12:00 uur 's ochtends en 20:00 's avonds te eten en het ontbijt over te slaan. Je eet dan pas weer de volgende dag om 12:00 's ochtends.
5:2-dieet
Deze methode houdt in dat je vijf dagen 'normaal' eet en op de twee dagen die volgen eet je maar 500-600 calorieën.
Om en om
Dit houdt in dat je afwisselt met vasten en eten per dag. De ene dag eet je 'normaal' en de andere dag eet je 24 uur lang niks.
Wat zijn de voordelen?
Intermittent fasting zou natuurlijk niet in het leven geroepen zijn als er geen voordelen aan verbonden zouden zijn. En dat zijn er best een hoop:
Afvallen
Waarschijnlijk is dit de grootste reden dat iemand dit eetpatroon volgt. Het is namelijk een geschikte methode om af te vallen omdat je minder calorieën binnenkrijgt. Daarnaast verbrandt je meer vet omdat je metabolisme versneld wordt als je dit eetpatroon volgt.
Herstel van lichaamscellen
Ook beïnvloedt dit eetpatroon het herstel van je lichaamscellen. Als je namelijk de hele dag door eet, gaat de energie die je lichaam heeft allemaal op aan het verwerken van dit eten. Als er geen eten binnenkomt, kan je lichaam deze energie gebruiken om cellen te vernieuwen door afval uit de cellen te verwijderen.
Verhoogde insulinegevoeligheid
Intermittent fasting kan bijdragen aan het verbetern van de insulinegevoeligheid. Dit kan leiden tot een betere bloedsuikerregulatie en je loopt minder risico om diabetes type 2 te krijgen.
Ontstekingsremmend
Als je dit eetpatroon aanhoudt, kunnen ontstekingen in het lichaam vermindert worden waardoor je minder risico hebt op chronische ziekten zoals bijvoorbeeld een hartaandoening.
Hoe begin je aan intermittent fasting?
Beginnen aan een ander eetpatroon of dieet kan soms best spannend en uitdagend zijn. Met deze tips begin je goed voorbereid:
Kies een methode
Het belangrijkste is om te kiezen wat er bij jouw levensstijl en doelen past.
Maak een schema
Plan van te voren je schema in door met jezelf tijden af te spreken wanneer je eet en wat je eet. Door een duidelijke planning te hebben ga je gemotiveerd aan de slag.
Start rustig op
Je hoeft je niet meteen te houden aan de 'regels' van intermittent fasting. Het is aan te raden om rustig te beginnen en bijvoorbeeld maar 12 uur te vasten in plaats van 16 uur. Voel aan je lichaam wat het aankan en probeer niet te ver te gaan. Als je op een gegeven moment denkt: 'die 16 uur kan ik ook wel' dan kun je dat zeker doen.
Blijf gezond eten
Ook al gaat het bij dit eetpatroon niet om wat je eet, maar wanneer je eet, is het niet de bedoeling dat je in het tijdsbestek dat je mag eten jezelf volpropt met ongezond voedsel. Kies voor gezonde voedingsmiddelen en drink veel water, ook buiten je eettijden om.
Wees niet te streng voor jezelf en luister naar je lichaam
Vergeet niet dat intermittent fasting een eetpatroon is en geen streng dieet. Soms mag je best even flexibel zijn en je eetpatroon aanpassen aan je activiteiten per dag. Voel daarnaast aan of je lichaam het aankan en behoefte heeft aan iets te eten. Je moet je lichaam natuurlijk niet uithongeren, het heeft namelijk energie nodig om goed te kunnen functioneren.