MOST WONDERFUL TIME OF THE YEAR: Bekende perikelen

[MOST WONDERFUL TIME OF THE YEAR:] Bekende perikelen
Pinterest
Kerst: je bent er gek op of je hebt er een hekel aan. Nou ja, misschien is die stelling wel een beetje te zwartwit genomen, maar kerst kan voor velen best een ding zijn. Of je het nu met familie viert, thuis een diner voorbereidt voor je vrienden of lekker buiten de deur gaat eten: iedere keuze heeft invloed waardoor het toch wéér niet de kerst wordt waar je zo op had gehoopt.

Ten eerste: kerst draait over het algemeen om gezelligheid. We willen allemaal zo graag een heerlijke kerst zonder gedoe, maar wat gebeurt er juist? De irritaties die al jarenlang onder de oppervlakte sluimeren, worden diep weggestopt. Iedereen neemt zich voor om de ander te accepteren hoe hij of zij is. Dat is best vol te houden totdat er een drankje in het spel komt. Dit zorgt er vaak voor dat iedereen net iets te loslippig wordt. En dan kan de vervelende oom – die denkt dat hij alles weet – de sfeer ineens erg doen omslaan. 

Laten we het dan eens over het kerstdiner hebben. Omdat iedereen tegenwoordig wel een lactose- of gluten allergie heeft, pescotariër, lacto-ovo, vegetariër, pollotariër of vegan is (ja, ze bestaan allemaal echt), is een traditioneel kerstdiner tegenwoordig uit den boze en sta je voor je het weet in de keuken met een pannentekort en een stapel recepten waar je geen wijs meer uit wordt.

Uit eten gaan is dan misschien de meest veilige optie, alleen kan zo’n tijdslot wel weer voor problemen zorgen. Voor mij is dat meestal geen probleem, ik schuif de laatste hap al naar binnen terwijl de rest van het gezelschap net zijn mes en vork heeft opgepakt. Maar wat als iedereen rustig met elkaar babbelend hapje voor hapje zijn hoofdgerecht opeet, en we nog 10 minuten over hebben? Krijgen we dan nog wel de tijd om het hele driegangenmenu te verorberen of worden we dan zonder pardon het restaurant uitgezet - met het dessert in een doggy bag?

Gedoe dus. Maar, gelukkig zijn deze kleine perikelen allemaal op te lossen. Daar vertel ik je graag meer over.

De belangrijkste tip: neem kerst niet te serieus. Het hoeft niet perfect te zijn. Waar het om draait is dat je geniet van de mensen die je graag om je heen wilt hebben. En die vervelende oom met zijn rare opmerkingen? Nodig hem gewoon eens niet uit. ‘Maar dat kan toch niet?’ hoor ik je denken. Ja hoor, dat kan wel. Jij bent de gastvrouw, dus jij beslist.

Zie je er dit jaar tegenop om tijdens het kerstdiner aan ieders eetwensen te voldoen, hoe graag je dat ook wilt? Organiseer een kerst potluck en vraag of iedereen ook een gerechtje wil maken voor de ander. Dat verbindt en je hebt een gezellige tafel vol eten. En laten we het nog maar niet hebben over die schone keuken! Zo kan je na afloop zo je bed in.

Het laatste dilemma is heel simpel op te lossen: ga eten in een restaurant zonder tijdslot of zorg ervoor dat jullie in het laatste tijdslot zitten. Je kunt dan de tijd nemen voor elkaar, het eten en genieten van de ambiance.

Ik wens je een fijne en ontspannen kerst toe!

Mirjam Mieserius is auteur, blogger en parttime Parisienne. Ze is groot fan van Parijs en brengt deze stad op wonderlijke manier tot leven in haar feelgoodserie Bestemming Parijs.

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd