OLCAY: "laten we actie ondernemen voor gelijke rechten"

[OLCAY:]
[OLCAY:] "laten we actie ondernemen voor gelijke rechten"
Sinds 1911 vieren we op 8 maart wereldwijd de gelijke rechten van de vrouw tijdens Internationale Vrouwendag. Maar hoe staat het eigenlijk met de positie van de vrouw?

In theorie hebben we dezelfde rechten en mogelijkheden als mannen. Althans, in de meeste Europese landen. In veel landen is dat helemaal niet het geval en hebben vrouwen slechts een kwart van de rechten die een man heeft. Als je kijkt naar de positie van de vrouw in Nederland kan je jammer genoeg ook niet spreken van totale gelijkheid. Zo wordt in ons land een vrouw niet voldoende beschermd volgens de wet als er sprake is van huiselijk geweld. Iets waar ik me de afgelopen jaren enorm voor inzet. Ik zet me onder andere in voor duidelijke wet- en regelgeving rondom dit maatschappelijke probleem waardoor vrouwen niet onnodig in gevaar hoeven te leven.

Wist je dat in Nederland 1 op de 5 vrouwen geweld meemaakt in haar leven? Dit aantal is een shock, en nog steeds is er geen adequate wetgeving. Veiligheid is toch een basisrecht voor ieder mens? Naast het feit dat veel vrouwen in hun leven te maken krijgen met huiselijk of seksueel geweld worden ze ook op de arbeidsmarkt nog steeds financieel gediscrimineerd. Dit maakt ze in veel gevallen economisch afhankelijk, wat ik nooit zal goedkeuren.

Gelukkig hebben we wel grote stappen gezet sinds 1911, maar het is onbegrijpelijk dat anno 2024 er nog steeds geen totale gelijkheid is en er nog steeds veel gebaseerd wordt op gender. Er moeten dus nog veel meer stappen gezet worden.

Persoonlijk denk ik dat iedereen zich actief kan inzetten om de positie van de vrouw te verbeteren. Laten we dus niet alleen stilstaan bij deze dag, maar laten we ook actie ondernemen. Al is het maar in je eigen omgeving. Alles telt en helpt. Zo zorgen we samen voor gelijkheid.

X Olcay

1 opmerking

Helemaal mee eens. 👍

Ans Donderwinkel

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd