klamme handjes 3 tips voor een succesvolle date

[klamme handjes] 3 tips voor een succesvolle date
UNSPLASH

Je bekijkt jezelf nog één keer in de spiegel: is die jeans niet toch iets te casual? Had je niet toch beter voor een jurkje kunnen gaan? Oké, geen tijd meer om te twijfelen want je bent nu al een dikke vijf minuten te laat. Wat zal je date nu wel niet van je denken? Met klamme handjes en een hart dat steeds sneller gaat kloppen, loop je het restaurant binnen. Of je nu wil of niet: je kunt niet meer terug.

Daten is (niet) stressvol

Veel mensen houden van voorspelbaarheid en hebben graag de touwtjes in handen. Tijdens een date laat je deze controle volledig los. Je kunt niet anders. Je hebt namelijk (vaak) geen duidelijk beeld van de persoon met wie je hebt afgesproken. Je weet niet op voorhand of jullie een goede match zijn en of het gesprek soepel zal verlopen. Misschien blijft het bij die ene date, maar hij of zij kan ook zomaar de liefde van je leven zijn. Dit weet je van te voren nooit en misschien is dat maar goed ook. Heb jij veel last van stress voor en tijdens een date? Wij zetten 3 tips op een rijtje, waardoor kleffe zweethandjes, hartkloppingen en klotsende oksels tot het verleden behoren.

1. Mentale voorbereiding

Over een paar dagen is het zover. Je hebt een date. Je weet al precies welke outfit het gaat worden en ook ben je nog snel even bij de kapper geweest. Die uitgroei moest binnenkort toch al worden bijgewerkt, dus waarom niet een paar dagen eerder? Enfin, je bent er helemaal klaar voor. Althans, fysiek ben je er helemaal klaar voor. Mentale voorbereiding is namelijk minstens net zo belangrijk. Hoe zorg je ervoor dat je rustig en kalm dat café of restaurant binnenwandelt? Maak een lijstje met met dingen waar jij rust in vindt. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling in het bos, een knuffelsessie met je hond, een gesprek met je moeder of het luisteren naar rustgevende muziek (tip: het nummer Weightless van Marconi Union en Lyz Cooper heeft volgens de wetenschap het meest rustgevende effect op het menselijk brein). Probeer, als het kan, de laatste twee uur voor je date echt even een moment van rust te vinden. Zenuwen mogen er zijn en zijn juist gezond, maar probeer spanning en angst de baas te blijven.

2. Wees eerlijk en authentiek

Ja, het is heel verleidelijk om tijdens een eerste date de allerbeste kant van jezelf te laten zien. Je wil immers dat je date geïnteresseerd in je is én blijft (en niet ineens "dringend" naar huis moet). Nu hoef je hem of haar niet meteen over al je slechte eigenschappen en gewoontes op de hoogte te brengen. Probeer gewoon zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven. Stel jezelf tussendoor (niet hardop natuurlijk) de vraag: laat ik (een deel van) mijn echte persoonlijkheid zien of probeer ik vooral indruk te maken op de ander? Als dit laatste het geval is, is dit geen ramp. Je hebt nog tijd genoeg om jezelf te herstellen. Als jij je eerlijke mening of visie deelt over bepaalde onderwerpen en je date doet er lacherig over of schiet meteen in de verdediging, dan weet je in ieder geval al heel snel dat er geen tweede date gaat komen.

3. Verander het doel van je date

Vooral als je je al een tijdje in de datingwereld begeeft, vraag je je misschien op een bepaald moment af: ga ik die ware jakob nog wel tegenkomen? Deze gedachte maakt je misschien onrustig en de stress voor je eerstvolgende date neemt hierdoor juist alleen maar toe. Probeer daarom het doel van je date te veranderen. Het doel van je date is misschien nu: het vinden van je ware liefde. Zo leg je de lat veel te hoog. Verander het doel daarom in: de persoon met wie ik een date heb zo goed mogelijk leren kennen. Misschien is je date inderdaad niet je prins(es) op het witte paard, maar kan er wel een fijne vriendschap ontstaan. Door het doel van een date te veranderen, leg je jezelf minder druk op en voel je je meer ontspannen. Zo wordt daten echt nog eens leuk.

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd