WEIRD DREAMS deze factoren spelen mee

[WEIRD DREAMS] deze factoren spelen mee
GUSH
Slapen is iets waar we écht niet zonder kunnen. Heb jij je wel eens afgevraagd hoe het kan dat onze hersenen tijdens ons welverdiende schoonheidsslaapje de meest gestoorde films afspelen? We can't be the only ones die soms dromen hebben waar we de hele dag door confused zijn, toch? Dromen is gelukkig normaal, maar wel spelen er factoren mee die er voor kunnen zorgen dat je hersenen zo'n gekke droom creëren. Wat die factoren zijn, beschrijven wij voor je.

Niet genoeg slaap of slechte kwaliteit van slapen

We know, op het moment zelf lijkt het vaak een goed idee om nog even een uurtje te scrollen. Of het nou TikTok is, kleding in je winkelmandje gooien terwijl je het uiteindelijk toch niet koopt is, of nog leuke memes in de groepsapp met je vriendinnen sturen: dit is vaak toch niet zo handig. De keuze om voor het slapengaan op je telefoon te zitten heeft helaas consequenties voor de kwaliteit van je slaap. Zo val je minder snel in slaap en zijn daarnaast je hersenen actiever terwijl je slaapt, wat kan zorgen voor gekke dromen. 

Schommelende hormonen

Ja, alsof onze hormonen ons al niet genoeg in de weg zitten, hebben ze ook effect op onze dromen. Onze hormonen gaan constant heen en weer, zeker rond onze ongesteldheid en als we zwanger zijn. Dit heeft invloed op ons lichaam en onze geest. De verandering in hormonen en de stress die erbij komt kijken kan ervoor zorgen dat je dromen heftiger zijn. Tsja, helaas kunnen we hier niks aan veranderen. Wel kunnen we het misschien accepteren als we weer eens wakker worden met een gek gevoel nadat je een bizarre droom hebt gehad. Het waren ‘gewoon’ die hormonen weer. 

Alcohol drinken

Hoe graag we het ook andersom zouden willen zien: alcohol draagt niet bij aan een goede nachtrust. Het nuttigen van een drankje zorgt er namelijk voor dat de REM-slaap onderdrukt wordt. Dit is de slaapfase waarin de meeste van je dromen plaatsvinden. Je hersenen proberen elke keer opnieuw in deze REM-slaap te komen, waardoor je meer kans hebt op hele gekke dromen.

Conclusie: verbeter de kwaliteit van je slaap

Tenzij je het fijn vindt om gekke dromen te hebben, zouden wij je aanraden eens proberen op je slaappatroon te letten. Aan je hormonen kun je namelijk niet zo veel doen. Het is niet alleen fijn om goed te slapen om die eventuele gekke dromen te ontwijken, ons lichaam heeft die goede nachtrust gewoon echt nodig. Weet je niet hoe je een betere nachtrust voor jezelf kunt creëren? Na het lezen van deze blog ben je al heel wat wijzer.

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd